La Diana
NotíciesLes 10 obres de teatre més exitoses de la història
Les 10 obres de teatre més exitoses de la història

Les 10 obres de teatre més exitoses de la història

El Dia Mundial del Teatre se celebra el 27 de març de cada any i va ser creat per Institut Internacional del Teatre (ITI) l’any 1961. El seu principal objectiu, és donar a conèixer el que representa el teatre per a la cultura a nivell mundial. Per això, recordem les 10 obres de teatre més exitoses de la història.

Des que el teatre existeix, moltes han estat les posades en escena que s’han guanyat el cor del públic i per això mai passen de moda. Aquestes són les més famoses al voltant del món:

1. Hamlet

Escrita per William Shakespeare entre 1599 i 1601, Hamlet ens explica la història del príncep de Dinamarca, el qual embogeix al saber que el seu pare va ser assassinat pel seu oncle. L’obra abasta temes com la venjança, la traïció, la bogeria i fins i tot l’incest, sent el treball més extens de Shakespeare conegut. A causa de la seva fama, ha estat adaptada no sols al teatre sinó també al cinema i la televisió.

2. Romeo i Julieta

Aquesta és una altra de les obres clàssiques de Shakespeare i probablement la història romàntica més famosa en el món. El nom original d’aquesta obra és «La més excel·lent i lamentable tragèdia de Romeo i Julieta».

La trama compta l’enamorament dels seus dos protagonistes, pertanyents a famílies enemigues, els Montesco i els Capuleto. L’argument es caracteritza pel seu final tràgic, quan els amants moren després de no poder enfrontar-se a l’odi entre els seus parents.

3. La Divina Comèdia

L’adaptació teatral es basa en el poema del mateix nom, per Dante Alighieri, que narra el viatge del seu protagonista pel paradís, el purgatori i l’infern.

El més interessant sobre aquesta obra, són les seves múltiples referències a la religió, la filosofia, les matemàtiques i l’astronomia, entre altres conceptes que l’envolten de simbolismes diversos.

Traduïda a 25 llengües al voltant del món, no és estranyar que la poesia d’Alighieri hagi arribat al teatre.

4. La Vida és Somni

L’escriptor Pedro Calderón de la Barca va donar a conèixer aquesta obra en 1635, la qual parla sobre un príncep bandejat del seu regne pel seu propi pare, a causa d’una profecia fatal.

El que torna tan interessant a aquest posada en escena, són els temes filosòfics i religiosos que componen la seva trama, abastant tòpics de religions tan variades com l’hinduisme, el budisme i les tradicions judeocristianes, entre altres.

Es coneix a aquesta com una de les obres més famoses en espanyol i és clàssic que constantment torna a les taules.

5. El Fantasma de l’Òpera

Aquest és un dels musicals més aclamats al voltant del món i està basat en la novel·la de Gaston Leroux, publicada l’any 1910.

La història ens presenta a un ésser fosc que intenta guanyar-se l’amor de Christine Daaé, jove aspirant a cantant d’òpera. Se la considera una obra brillant per barrejar elements gòtics amb gèneres com el terror, el drama i el romanç.

L’adaptació més famosa ha estat l’obra musical per a Broadway, que va ser a càrrec del talentós Andrew Lloyd Weber.

6. Somni d’una Nit d’Estiu

Una obra més de William Shakespeare, escrita entorn de l’any 1595. Aquesta obra presenta un embolic amorós durant les noces de Teseu, el duc d’Atenes i Hipòlita, la reina de les Amazones. El regne de les fades es barreja amb el dels humans, donant lloc a una divertida i romàntica comèdia.

L’obra ha estat adaptada no sols al cinema, sinó també a la televisió i als còmics, abastant fins i tot comercials.

7. Fuenteovejuna

El dramaturg Lope de Vega va escriure aquesta obra teatral durant l’anomenat Segle d’Or Espanyol.

Està protagonitzada no per un personatge principal, sinó per tots els habitants d’un poble de nom Fuenteovejuna. L’acció es desenvolupa quan, cansats dels abusos del seu senyor, decideixen rebel·lar-se i buscar venjança.

La primera edició d’aquest clàssic del teatre, és gelosament conservat dins de la Biblioteca Nacional de Madrid. I avui dia, és un dels guions en espanyol amb més representacions.

8. La Celestina

Publicada originalment amb el nom de la Tragicomèdia de Calisto i Melibea, és una obra que va escriure Fernando de Rojas barrejant els gèneres de drama i novel·la.

En ella coneixem a Calisto, fill d’un acabalat mercader que s’ha enamorat d’una noia anomenada Melibea. Per a aconseguir conquistar-la, Calisto forma una aliança amb una dona xafardera i alcavota, que procurarà unir-ho amb la seva estimada.

D’aquí prové el terme del llenguatge popular «celestina», el qual s’utilitza per a referir-se a una persona que confabula per a unir a dos enamorats.

9. La Casa de Bernarda Alba

Aquesta obra teatral de tres actes va ser escrita per Federico García Lorca en 1936 i publicada nou anys després, convertint-se en un gran èxit. En ella coneixem a donya Bernarda Alba, rigorosa dona que després de la mort del seu espòs, amarga la vida de les seves quatre filles en obligar-les a guardar dol per vuit anys.

El guió aborda la vida a Espanya durant el segle XX i va reflexionar sobre el paper de les dones en la societat, ja que en aquesta època, el sexe femení es trobava oprimit pels convencionalismes socials i religiosos.

10. Don Juan Tenorio

Es tracta d’una de les obres més representatives del segle XIX, escrita per José Zorrilla. Explica la història de don Juan, home llibertí i seductor que fa una aposta amb el seu amic Luis Mejía, provocant l’escàndol de la societat.

Don Juan Tenorio va ser adaptada al cinema en 1922 i en el 2009, va inspirar la creació d’una historieta publicada en dos toms diferents.

La Diana Escola de Teatre logo blanc

La Diana és una escola d'arts escèniques inspirada en el mètode Stanislavski, que utilitzen altres centres com Actor's Studio de Nova York.

×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a hola@ladiana.cat

× Et podem ajudar?